Veiligheidscoördinatie
Waarom heeft veiligheidscoördinatie een meerwaarde voor jouw project?
Niet alleen proberen wij ervoor te zorgen dat de werken veilig uitgevoerd worden door de verschillende aannemers. Wij proberen u ook te helpen tijdens het ontwerp van uw woning, zodat later bij het onderhoud van uw woning geen onvoorziene kosten heeft.
Na de werken bundelen wij alle gegevens van de werf, in hoeverre wij deze ontvangen hebben van alle betrokken partijen, tot een handleiding die zeer handig is bij latere verbouwingen en/of aanpassingen aan uw woning.
Wie stelt de veiligheidscoördinator aan?
Wie verantwoordelijk is voor de aanstelling van de veiligheidscoördinator is wettelijk vastgelegd. Men deelt de projecten op in twee delen. Werken boven de 500 m2 en werken onder de 500 m2.
Werken onder de 500m2 : bij kleinere werken is het d architect die verplicht is de veiligheidscoördinator aan te stellen. Indien er geen architect nodig is , heeft de eerste aannemer de verplichting de veiligheidscoördinator aan te stellen.
Werken boven de 500m2 : Bij grotere werken is het de opdrachtgever die verplicht is de veiligheidscoördinator aan de stellen.
Waarom VCPA?
Vcpa is reeds van de start van de veiligheidscoördinatie actief op gebied van veiligheid op werven en in bedrijven. De eerste activiteiten hadden ook betrekking op preventie op de werkvloer bij grote en middelgrote bedrijven. Later werd de focus gelegd op veiligheidscoördinatie op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen.